Testament

Hebt u al een testament? Of denkt u er liever niet teveel over na wat er gebeurt met uw nalatenschap als u overlijdt? Realiseert u zich dat een testament uw naasten veel ellende kan besparen. Daarnaast kunt u met een testament zelf bepalen wat er met uw nalatenschap gebeurt, ook een prettig idee.

Wanneer u komt te overlijden worden uw bezittingen en schulden verdeeld onder de erfgenamen. Uw bezittingen en schulden vormen tezamen uw nalatenschap. In uw testament kunt u aangeven wie uw erfgenamen zijn en welk deel zij ontvangen wanneer u komt te overlijden. In uw testament kunt u ook bepaalde personen uitsluiten. Zonder testament wijst de wet uw erfgenamen aan, bijvoorbeeld uw echtgenoot en kinderen of naaste familieleden zoals uw ouders, broers en zusters.

In sommige situaties komt het heel goed uit om maximaal gebruik te maken van de vrijstellingen voor de erfbelasting. Die vrijstelling bestaat alleen voor echtgenoten, kinderen en kleinkinderen maar ook voor goede doelen.

Maar een testament biedt meer. U kunt het financiële beheer van uw nalatenschap opdragen aan een bewindvoerder indien uw erfgenamen (nog) niet in staat zullen zijn zelf hun geldzaken te regelen. Zij beschikken dan niet meteen zelf over de erfenis. Indien nodig benoemt u in uw testament een voogd voor uw kinderen en/of een executeur die alles moet regelen na uw overlijden.

Hebt u een eigen bedrijf? Bedenk dan ook wat daarmee moet gebeuren. Of heeft u bezittingen in het buitenland? Ook dat kan speciale – soms zelfs onmogelijke! – wensen met zich meebrengen. Sinds 17 augustus 2015 is de Europese Erfrechtverordening in werking getreden. Roes en De Vries Notarissen adviseert u graag over de gevolgen. 

Tip: check elke vijf jaar of uw testament nog up-to-date is. Want uw situatie kan inmiddels veranderd zijn. Vraag hier uw offerte aan of maak een afspraak met Roes en De Vries Notarissen voor informatie en persoonlijk advies over het opstellen van uw testament. Wij helpen u graag.

  • Een toegankelijke notaris
  • Een eerlijk advies
  • Deskundig en ervaring